top of page
Keresés
  • juliaporpaczi

Amikor billen a mérleg – Munka és magánélet egyensúlya…

Frissítve: 2020. máj. 24.

A work-life balance, azaz a munka és magánélet egyensúlya azt az egyensúlyi állapotot írja le, mely saját igényeink és az élet más területeire szánt idő számunkra megfelelő eloszlását jelenti. A munka és a magánélet egyensúlya, illetve annak hiánya egyre nagyobb hangsúlyt kap napjainkban. Ez nem meglepő, hiszen a munkahelyi elvárások, családi kötelezettségek és az egyéni igények közötti érzékeny egyensúly fenntartása nagyon fontos a kiegyensúlyozott, ugyanakkor aktív élethez, a számunkra fontos kapcsolatok kialakításához és fenntartásához, a mindennapok kisebb-nagyobb örömeinek megéléséhez, és természetesen nem elhanyagolható testi és lelki jóllétünk szempontjából sem.


A munka és magánélet egyensúlya


A változás minden területen folyamatosan jelen van az életünkben, ez pedig magában hordozza a létrehozott egyensúlyból való kibillenést is. Az időnként kisebb (új kolléga érkezése, más feladatkör betöltése, párunk egyhetes külföldi munkaútja), máskor jelentősebb (munkahelyváltás, gyermekáldás) változások következnek be az életünkben, bizonyos történésekre nem tudunk hatást gyakorolni, másokat befolyásolhatunk, vagy pont saját törekvéseink nyomán jön létre a változás az életünkbe, azonban a kényes egyensúly fenntartásáért minden esetben tennünk kell. Időt kell szánnunk arra, hogy felmérjük, átgondoljuk a prioritásokat saját életünkben, hogy a változások nyomán megbillent egyensúly következtében ismét számunkra optimális balanszot alakíthassunk ki.


Munka, család, magánszféra


A work-life balance területének kutatói az élet három alapvető területén – munka, család, magánszféra – megjelenő igények kielégítésének eredményeként határozzák meg a munka-magánélet egyensúlyát. A balansz azonban nem jelenti feltétlenül e három területre szánt idő egyenlő eloszlását, hiszen az egyensúly szubjektív jelenség, egyénenként eltérő, hogy kinek, milyen típusú tevékenységből mennyire van szüksége a szubjektív jóllét eléréséhez. Egyesek életében a munka egyben hivatás is, és nagyon fontos része a mindennapjaiknak, így nekik nagyobb szelet szükséges ebből a területből a megfelelő egyensúlyi állapot eléréséhez. Mások az „azért dolgozunk, hogy éljünk” filozófiáját követik, és a munkára csupán céljaik elérésének eszközeként tekintenek, az ő életükben a karrier nem központi jelentőségű.


Ami sok, az sok!


Bármelyik típusba is tartozzunk, az élet három alapvető területén belül megvannak egyéni határaink, amihez, ha elérünk, megélhetjük az „ami sok, az sok” érzését. Napjaink felgyorsult tempójában egyre gyakrabban érezhetjük azt, hogy nem kapunk elegendő időt vagy támogatást a munkahelyi, illetve magánéleti kötelezettségeink teljesítéséhez. A munkahelyen gyakran elvárják, hogy a lehető legtöbb időt fordítsunk a munkánkra, ugyanakkor a család is megköveteli, hogy elvégezzük otthoni kötelezettségeinket, melyek szintén hatással vannak a kényes egyensúlyra. A mindennapok mókuskerekét hajtva, a modern kor követelményeihez igazodva igyekszünk minél gyorsabban, minél több dolgot kivitelezni. A pihenésre pedig nem marad időnk. Testünk azonban hosszú távon megérzi a nyugodt pillanatok, a szabadidő hiányát, a kialvatlanságot – azt, amikor elérkezünk ahhoz a bizonyos, korábban említett határhoz –, és jelez.


Az egyensúly hiánya


Az állandó versenyfutás az idővel, feladatainkkal, önmagunkkal, a növekvő munkahelyi és magánéleti stressz és frusztráció minden területen érezteti hatását. Az optimális egyensúly hosszú távú megbomlása mindenkinél alacsonyabb produktivitást eredményez és betegségek kialakulásához vezethet (például alvászavar, szív- és érrendszeri problémák, emésztőszervi zavarok, szorongás, depresszió stb.). A munkahelyi problémákon túl a családi élet területére is hatást gyakorolhat az egyensúly hiánya: megjelenhet a családi élettel való elégedetlenség formájában, sérülhet a családban betöltött szerepünk is, sokkal kevesebb lelkesedéssel és lendülettel vethetjük bele magunkat családunk életének mindennapjaiba. A munka és magánélet egyensúlya tehát komoly hatással van jóllétünkre, élettel való elégedettségünkre, kapcsolatainkra és egészségünkre egyaránt.


Amikor billen a mérleg


De hogyan is jutunk el az egyensúly felbomlásáig? Gyakran szinte észrevétlenül, lépésről lépésre borul fel a korábban kialakított, jól működő balansz. Máskor ezt egy-egy jelentősebb változáshoz, nagyobb fordulóponthoz köthetjük. És milyen megoldásokhoz vezet mindez? Mivel máshonnan nem tudunk, így értékes szabadidőnkből lopunk időt a megjelenő kötelezettségek teljesítéséhez. Sok esetben például kénytelenek vagyunk szabadságunkat olyan tevékenységekre fordítani, amelyek a munka mellett már nem fértek bele az időnkbe. Emellett gyakori megoldásként merül fel, hogy az alvás rovására végezzük el plusz feladatainkat. Nem hagyunk időt elménk és szervezetünk a pihenésre.


Kulcs: a tudatosság


Mindennapi teendőik, és a ránk nehezedő elvárások mellett teljesen természetesen jelenik meg az igény a szabadidős tevékenységekre, énidőre, saját célok megvalósítására, minőségi együtt töltött időre a családunkkal. Az érzékeny mérleg azonban gyorsan átbillenhet, ha nem figyelünk tudatosan.

Előfordulhat, hogy a megfelelő egyensúly kialakítása igencsak erőt próbáló feladatnak bizonyul. Rögzült mintáink, a megszokások, félelmeink nehezen engedik, hogy változtassunk a bevett napi gyakorlaton. Annak, aki hajlamos a maximalizmusra, vagy nehezen tud nemet mondani a főnök, kollégák, családtagok extra kéréseire, szintén nincs könnyű dolga. Érdemes megállni és kilépni legalább egy pillanatra ebből a túlterhelt állapotból, – amikor azt érezzük, hogy semmire sincs időnk – fontos rangsorolni a feladatokat és a saját érdekeinket előtérbe helyezve, figyelembe venni lehetőségeinket.

A munka és a magánélet egyensúlyának megtalálásában, kialakításában egy szakértő kívülálló is támogatást nyújthat. A hozzám fordulóknak abban tudok segíteni, hogy együtt kialakítsunk számukra egy optimálisabb napirendet, feltérképezzünk különböző szempontokat, további lehetőségeket és közösen mérlegelni, rangsorolni tudjuk a prioritásokat. Többek között imaginatív, relaxációs technikákkal tudok segítséget nyújtani a munkahely és magánélet egyensúlyának felbomlásából fakadó stressz, frusztráció, szorongás oldásában is. A balansz kialakítása és fenntartása kemény munka lehet, de megéri a ráfordított időt és energiát, mert életünkben minőségi változást eredményezhet.#tips #change

62 megtekintés2 hozzászólás
Post: Blog2_Post
bottom of page